Subscribe today
Get Cruise Critic in your inbox
Cruise Critic Quizzes
Home > Cruise Critic Quizzes
Test Your Queen Elizabeth 2 IQ

After millions of nautical miles logged, thousands of Atlantic crossings, and even a stint as a war transport vessel, Cunard's 1969-launched Queen Elizabeth 2 (QE2) is retiring from cruise service this November. It will be reborn as a floating luxury hotel in Dubai.

And as the noble vessel sails into the sunset, abdicating after almost 40 years as cruising's grande dame, we'd like to take a moment to look back at the liner's storied history. But this time, we'll be asking you to do the research....

Quiz master and regular Cruise Critic contributor Greg Straub has prepared a series of QE2 trivia questions. The most erudite among us will be rewarded royally. Show your knowledge of Elizabeth esoterica and earn a more common, but no less noteworthy prize -- a Queen Elizabeth coffee table book! Three lucky winners will be selected at random from the top scorers to receive a copy of "Queen Elizabeth: Forty Years Famous" by Carol Thatcher.

The quiz will end promptly at 5 p.m. EST on Wednesday, August 13, so don't tarry. First attempt only will be counted.

There are hints scattered throughout Cruise Critic. Visit our features, reviews and U.S. and U.K. message boards.

And don't forget to share your own stories about Queen Elizabeth 2 in our special QE2 Memory Book. Good luck.

--Photo appears courtesy of TAH

Name:        
E-mail:    




1. QE2 was Cunard's third Queen to serve the British Navy as a troop carrier. In which war did she serve?

Answer:
Granada
The Falklands
Panama
Iraq






2. Which was QE2�s original grill restaurant?

Answer:
Queen's Grill
Britannia Grill
Princess Grill
Caronia Grill






3. The Mauretania Restaurant on Upper Deck has been called by three other names. Which of the options hasn't it been called?

Answer:
Britannia Restaurant
Tables of the World
Lusitania Restaurant
Caronia Restaurant






4. The Caledonia Suite on Boat Deck occupies a space that served a different function when the ship was built. What was it?

Answer:
Baggage Room
Waiting Room
Purser's Office
Radio Room






5. The Sundries Shop on 1 Deck was once a bar. It had two names. One was 1 Deck Bar. What was the other?

Answer:
Club Atlantique
Midships Bar
Theatre Bar
Franconia Pub






6. QE2 is unique among Cunard vessels, because she was captained by a father, and then by his son. Who was the father/son pair?

Answer:
Robin and Tom Woodall
Mortimer and Jack Hehir
Bil and Ron Warwick
Doug and Syd Ridley






7. What colors was the single funnel of QE2 painted when she was built?

Answer:
White, black and red
Orange, white, black
Yellow, white, black
Red, white, blue






8. Which of the following companies has not owned QE2 at some point?

Answer:
Cunard Line
French Line
Trafalgar House
Carnival Corp.






9. When built, QE2 was properly called RMS Queen Elizabeth 2. What does RMS mean?

Answer:
Royal Majestic Ship
Regal Mega Ship
Royal Mail Ship
Royal Military Ship






10. QE2 was built as a two-class ship. When the ship sailed on cruises as a one-class ship, passengers could still tell if their cabin was a first or tourist class one by the color of its corridor door. What was the color of the corridor doors in first class?

Answer:
Gold
White
Blue
Red





Quick Links

Cruise Deals - All New: Last Minute CruisesAlaska Cruise DealsBahamas Cruise DealsCarnival Cruise DealsCaribbean Cruise DealsHoliday Cruise DealsMexico Cruise DealsNorwegian (NCL) Cruise DealsRoyal Caribbean Cruise Deals

Cruise Reviews: Carnival CruiseCelebrityCostaCruise WestCrystalCunardDisney CruiseFrench Country WaterwaysHolland AmericaMSC CruisesNCLHurtigrutenOasis of the SeasOceaniaPrincessRegentRoyal CaribbeanSeabournSeaDreamViking RiverWindstar

Community: Community GuidelinesBest CruisesGroup CruisesMeet & MingleMember RegistrationMember ReviewsMessage BoardsPhoto GalleryRSS FeedsStore

Cruising Regions: Alaska CruisesAsia CruisesAustralia & New Zealand CruisesBahamas CruisesBermuda CruisesCanada & New England CruisesCaribbean CruisesEurope CruisesHawaii CruisesMexican Riviera CruisesMiddle East CruisesPanama Canal CruisesSouth America CruisesSouth Pacific Cruises

Cruise Styles: Family CruisesHoliday CruisesLuxury CruisesSingles CruisesTheme CruisesAll Cruise Styles

US Homeports: BostonFt. LauderdaleHonoluluMiami PortNew YorkPhiladelphiaSan DiegoSeattleTampa
About UsAdvertisingEditorial DisclaimerManage Subscription
PressPrivacySite MapStoreCruise Newsletter
X

Thank You For Signing Up!

Please Note: To ensure delivery of your free e-letters, please add news@cruisecritic.com to your address book.

We're committed to protecting your privacy and will not rent or sell your e-mail address. By proceeding, you agree to our Privacy Policy and Terms of Use.